vandtæthed/ membraner / Vandsøjletryk

Rent talmæssigt ligger de forskellige membraner på:

  • HELLY TECH Professional: 10.000-20.000 gm vandsøjletryk og åndbarhed på 15.000 til 20.000 gm
  • HELLY TECH Performance: 10.000 mm vandsøjletryk og åndbarhed på 10.000 gm
  • HELLY TECH Protection: 5.000 mm vandsøjletryk og ingen talværdi for åndbarhed.

Enheden for åndbarhed angiver hvor mange gram vanddamp, der kan komme ud af en m² materiale.

Udover at de tre membraner har forskellige grader af vandtæthed og åndbarhed, er der også forskel på slidstyrken af materialerne brugt til produkterne.

Som den hurtige nok kan gætte er HELLY TECH Professional at finde i de produkter, der skal være tætte og bruges på særligt udsatte steder. Denne type membran findes ofte i jakkerne på lavineredderne, som herunder:

HELLY TECH Performace membranen optræder meget i Helly Hansens skitøj, da denne membran har et sweat spot for pris og funktionalitet. Denne membran findes også med strækbare egenskaber, hvilket jo er ideelt til skiløb, hvor bevægelighed er vigtigt (og vi får en skijakke med performance-membranen i).

Til sidst er der HELLY TECH Protection. Denne membran findes i de helt klassiske regnsæt fra Helly Hansen, men ikke i deres skitøj, da den ikke er helt så kraftig som de andre.

 

 

I meget af Haglöfs’ tøj, sko og støvler er det deres egen membran, Proof, der sørger for den høje grad af vandtæthed. I denne artikel dykker vi ned i og nørder Proof-membranen, som efterhånden findes i flere udgaver og i mange produkter fra det store, svenske tøjmærke. Læs med og bliv klogere!

Tre skarpe om Proof:
  • Søjletryk kan variere mellem 10-20.000mm
  • Er en PU membran
  • Er strækbar
  • Er altid flourcarbon fri

Mange af vores kunder i Eventyrsport kender udmærket Goretex-membranen og ved, hvilken kvalitet og vandtæthed de kan forvente, når de køber et stykke tøj med et Goretex-tag. Men nogle gange vil kunderne gerne høre lidt om f.eks. en jakke, der i stedet har et lille ”Proof” printet på stoffet, og hvordan den adskiller sig fra en Goretex-jakke. Men kender du forskellen?

Proof er en polyurethan (PU)-membran, der bl.a. er billigere end ePFTE-membraner såsom Goretex og eVent. En PU-membran består af en tynd film af PU, som Haglöfs får lamineret på bagsiden af tøjets yderstof, modsat en PU-coating, som for det meste blot er penslet på. PU-membraner såsom Proof kendetegnes ved at være meget åndbare og egner sig derfor generelt godt til fysisk krævende aktiviteter. Til gengæld er holdbarheden kortere end for Goretex-membraner.

 

Gore-Tex Pro Most Rugged
Denne membran er, som navnet antyder, den mest holdbare. Membranen er målbart mere holdbar end tidligere Gore-Tex Pro membraner. Produkterne lavet med denne membran vil være lavet i alt fra 30 til 200 denier (forklares længer nede) nylon.
Åndbarheden er lavere end tidligere Gore-Tex Pro membraner, da den er gået næsten 3 op i RET-værdi (måleenhed for åndbarhed, forklares længere nede) og ligger nu på lige under 9. Stadig ligeså vandtæt som før med dens 28.000 mm vandsøjletryk.
En ekstra lækker ting der er tilføjet i disse produkter er et PU lag for at øge beskytelsen mod elementerne, samt for at absorbere mere mekanisk energi, under brug.

 

Gore-Tex Pro Most Breathable
Lige som den forrige membran ligger det lidt i navnet, hvad der gør Gore-Tex Pro Most Breathable speciel. Nemlig åndbarheden.
Membranen er ikke blevet ændret synderligt siden den tidligere Gore-Tex Pro membran, men GORE vil nu lade producenterne bruge tyndere denier yderstof i forhold til tidligere. Dette betyder, at de nu må blive lavet med 30 denier nylon i stedet for 40, og dette tyndere yderstof medfører selvfølgelig, at åndbarheden stiger, samtidig med at vægten falder.
Produkter med denne variation af Gore-Tex Pro vil derfor have en RET-værdi på under 6, hvilket bliver defineret som "Very good or Extremely Breathable. Comfortable at higher activity rate". I forhold til vandsøjletryk er det stadig på de 28.000 mm, så rigelig vandtæt.

 

Gore-Tex Pro Stretch
Sidst er der den nye Gore-Tex Pro Stretch membran. Denne membran har i modsætning til de andre membraner mulighed for at strække sig en forholdsvist god del - med alt mellem 12 % og 20 %. Udover at indholdet af et stræktbart materiale giver strækbare egenskaber, lyddæmper den også membranen lidt, så den ikke knitrer så meget, som vi ellers er vant til, at Gore-Tex Pro jakker gør.
Membranen har ligesom de to andre også et vandsøjletryk på 28.000 mm, så den bliver ved med at være noget af det mest vandtætte, man kan få. Holdbarhedsmæssigt ligger produkter med Gore-Tex Pro Stretch stadig meget højt, da de har et yderstof på 40 denier nylon (forklares længer nede).
Den eneste ulempe med denne nye type membran er åndbarheden. Åndbarheden i Gore-Tex Pro Stretch membranerne er nemlig helt oppe på en RET-værdi på lige under 13, hvilket er højere end tidligere Gore-Tex Pro membraner samt den nye Gore-Tex Pro Most Rugged membran.

Har du flere spørgsmål? Indsend en anmodning

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere.